Naslov: Zdravstveni dom Žalec, Prešernova 6, 3310 Žalec

Tel: (03) 713 43 00

Fax: (03) 713 43 45

Spletna stran: zd-zalec.si

Kratka predstavitev:

ZD_ZALEC

 

Zdravstveni dom v Žalcu nosi ime po zdravniku, publicistu in velikemu domoljubu dr. Jožetu Potrati.

Rodil se je 25.8.1900 v Trstu, medicino pa je študiral v Ljubljani, Zagrebu in Padovi, kjer je leta 1927 diplomiral.

Bil je zaveden Slovenec in se je v Gorici, kjer je služboval, pridružil odporniški organizaciji TIGR. Svoje socialno, strokovno in zavedno delo je nadaljeval v Zabukovici pri Žalcu, kjer je skrbel za rudarje premogovnika. Bil je tudi nadarjen pisec strokovnih del. Leta 1930 je napisal tri zvezke “Zdravje in bolezen v domači hiši”, leta 1933 “Zdravje iz rastlin” in leto poprej že “Prva pomoč v nezgodah”.

Leta 1936 je spisal delo “Higiena matere”. Ob začetku druge svetovne vojne se je pridružil Osvobodilni fronti in zdravil partizane in ilegalce. Čeprav je bil opozorjen, da je izdan, se ni umaknil na varno in je ostal kot zdravnik ob svojih pacientih. Nemci so ga aretirali in ga 11.4.1942 v Mariboru ustrelili kot talca.

Bil je prvi slovenski zdravnik, ki je padel pod okupatorjevimi streli.

Javni zavod zdravstveni dom “dr. Jožeta Potrate” je kot samostojen javni zavod nastal po razdružitvi Zdravstvenega Centra Celje (Splošna bolnica Celje, zdravstveni domovi celjske regije). Ustanovitelj je postala občina Žalec. Po ustanovitvi občin Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor in Vransko so le te občine skupaj z občino Žalec postale soustanoviteljice javnega zavoda.

Po letu 1993 so posamezne občine podelile nekaterim zdravnikom in drugim nosilcem zdravstvene dejavnosti koncesije. Tako javni zavod opravlja zdravstveno varstvo v navedenih občinah skupaj z zasebniki – koncesionarji.