Naslov: Specialna bolnišnica Sveta Katarina, Bračak 849 210 Zabok

Tel: +385 49 204 888

Spletna stran: http://www.svkatarina.hr

Kratka predstavitev:

sv.katarina

Specialna bolnišnica za ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo in fizikalno medicino in rehabilitacijo Sveta Katarina v Zaboku je evropski center izjemnosti z najsodobnejšo diagnostično, terapevtsko in rehabilitacijsko infrastrukturom. Bolnišnica je v solasništvu enega od največjih in najvplivnejših zdravstvenih verig Federalne Republike Nemčije, ter je njena prisotnost na trgu te države konstantna. Specialna bolnišnica Sv. Katarina je baza za poučevanje Medicinskih fakultet Univerze v Splitu in Osijeku ter partnerska ustanova Kineziološke fakultete Univerze v Zagrebu. Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA (State Department) bolnišnico Sv. Katarina priporoča ameriškim državljanom, ki se med bivanjem najdejo v tem delu Evrope, kot ustanovo, v kateri se lahko opravijo diagnostični in terapevtski postopki.

radioloska sv katarina

Specialni bolnišnici za ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo in fizikalno medicinu in rehabilitacijo Sveta Katarina je dne 27.2.2014 svečano podeljena nagrada “The Leading Hospitals of the World”, s čimer se je bolnišnica vključila v seznam redkih evropskih zdravstvenih institucij, kateri je podeljena ta prestižna nagrada. Nagrada se podeljuje bolnišnicah za njihovo izjemnost v raznih področjih dela, predvsem kakovosti storitev, strokovnost kadra in dr. Ta nagrada je zelo pomembna, posebej po vključitvi Hrvaške na zahtevni evropski trg.

ortopedija sv katarina

Specialna bolnišnica Sv. Katarina razvija sodelovanje z vodilnimi evropskimi, ameriškimi in izraelskimi klinikami in strokovnjaki, za področje minimalno-invanzivne kirurgije hrbtenice pa se je razvilo sodelovanje s strokovnjaki iz ZDA (Caroline’s Pain Institute). Delavci anesteziološkega tima aktivno sodelujejo z evropskim (ESA; European Society of Anaesthesiology) in ameriškim (IARS; International Anesthesia Research Society) združenjem anesteziologov. Partnerska ustanova Specialne bolnišnice Sv. Katarina za dejavnost radiologije je privatna avstrijska diagnostična klinika »Diagnostikum« (Dunaj, Graz), bolnišnica Sv. Katarina pa je edina ustanova na Hrvaškem, ki je vključena v program Evropske družbe muskuloskeletne radiologije za standardizacijo in uporabo enotnih protokolov MR pregleda. Velike možnosti v razvoju svojega zdravstvenega sistema je prepoznala tudi ena od vodilnih afriških univerz: University of Botswana ter je bolnišnico Sveta Katarina izbralo kot institucijo, v kateri se bodo educirati njihovi strokovnjaki. Specialna bolnišnica Sv. Katarina konstantno razvija sodelovanje s strokovnjaki in znanstveniki vodilnih ortopedskih klinik v tujini, kar je garancija za uvajanje najvišjih standardov i najnovejših metod in protokolov v ortopediji, posebej s področja, kot so celična, molekularna in regenerativna ortopedija ter tkivni inženiring. Poudarjamo pomembno znanstveno sodelovanje z vodilno svetovno ustanovo za napredne raziskave v ortopediji (Center for Advanced Orthopaedic Studies) Univerze Harvard v Bostonu. Pred kratkim je partner Sv. Katarini postala tudi ena od vodilnih nemških bolnišnic Unfalkrankenhaus Berlin.

Ta moderno opremljena privatna bolnišnica se nahaja na 2.254m2 v neposredni bližini OB Zabok, registrirana pa je za opravljanje šest dejavnosti: ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo, fizikalno medicino in rehabilitacijo, radiologijo ter anesteziologijo, reanimatologijo in intenzivno zdravljenje. Z izjemno izkušenim in mednarodno educiranim medicinskim kadrom, bolnišnica ima pet specialistično-konzilijarnih ambulant, radiološko diagnostiko (MR 1,5T, 2 UZV, digitalni rtg C-lok), pet operacijskih dvoran, oddelek ortopedije (14 postelj), dnevno bolnišnico za potrebe enodnevne kirurgije (5 postelj) ter enoto pooperativnega nadzora (4 postelje), ki je standardizirana in opremljena za 24-urni intenzivni nadzor. V bolnišnici se uporabljajo najnovejše tehnologije in postopki zdravljenja v sodelovanju z vodilnimi evropskimi in ameriškimi ustanovami in strokovnjaki, kar je garancija za izjemnost dela bolnišnice skladno najvišjim svetovnim standardom dobre medicinske prakse. Sveta Katarina je edina bolnišnica v tem delu Evrope, ki na enem kraju, z multidisciplinarnim pristopom, uporabljajoč najsodobnejšo opremo in najnovejše postopke zdravljenja, omogočajo vrhunsko diagnostiko, najboljši terapijsko-operacijski postopek in individualno pripravljeno rehabilitacijo. Nedvomno je, da je to garancija za najhitrejšo in nebolečo vrnitev v normalno življenje z kvalitetno rešitvijo zdravstvenega problema.

kraljeznica sv katarina

V bolnišnici Sv. Katarina se lahko opravi zamenjava kolka, kolena in rame, oziroma delna ali parcialna zamenjava kolena in rame. Sama izbira operacije je odvisna od stopnje degenerativnih sprememb. Ortopedi bolnišnice Sv. Katarina pri svojem delu uporabljajo najmodernejše materiale in implantate/vsadke, kot so titan, keramika ali legure kobalta in kroma in so posebej educirani za zdravljenje vseh oblik športnih poškodb, posebej artroskopskih posegov na sklepih kolena, kolka, rame, gležnja in lahta. Ob teh posegih zdravniški timi bolnišnice Sv. Katarina izvajajo korekcije deformacij stopal (npr. zelo pogostih koščenih deformacij pri ženskah – Haluks valgusa), z uporabo najmodernejših instrumentov in implantatov. V nadaljevanju, strokovnjaki bolnišnice Sv. Katarina uporabljajo sodobno metodo regeneracije hrustanca z uporabo lastne (avtologne) krvne plazme bogate s trombociti (autologuos conditioned plasma ACP ali PRP-platelet rich plasma). Pred kratkim so v Specialni bolnišnici Sv. Katarina začeli izvajati operacije transplantacije meniskusa, zaradi katerih so naši pacienti do sedaj odhajali v tujino.

Bolnišnica Sv.Katarina ima edinstven program diagnostike bolečinskih stanj hrbtenice, kirurški tim pa izvaja minimalno invazivne posege in kirurške postopke na hrbtenici.  Individualiziran pristop pacientu v specializirani ambulanti za bolečinska stanja hrbtenice vključuje vseobsegajočo diagnostiko akutne in kronične bolečine vseh segmentov hrbtenice (vratna, torakalna, slabinska, križna in trtična). Po potrebi se takoj dogovori nevroradiološka diagnostika in/ali minimalno invazivna diagnostična intervenca, ki bolnikom omogoča hitrejše okrevanje.

Eden od najbolj vseobsegajočih rehabilitacijskih programov v Republiki Hrvatški se izvaja v naši bolnišnici in obsega tretiranje bolečinskih stanj sklepov in hrbtenice po poškodbah (športne poškodbe, sindromi prenapenjanja) ali zaradi degenerativnih bolezni (artroza, degenerativne spremembe hrbtenice) in nato preoperativno in pooperativno rehabilitacijo po ortopedskih in kirurških posegih.

Bolnišnica Sv. Katarina v Zaboku ima tudi svojo poslovno enoto v Zagrebu – Polikliniko Sv. Katarina, ki se nahaja v Trpinjski ulici 9, v ketri se dejavnost poliklinike opravlja na 500 m2. Poliklinika ima 6 specialističnih ambulant (Ortopedska ambulanta, Vertebrološka ambulanta, Anesteziološka ambulanta z zdravljenjem bolečin, Ambulanta za fizikalno medicino in rehabilitacijo, Ambulanta za UZV diagnostiko, Kirurška ambulanta) ter dejavnost fizikalne  terapije.

Velik potencial bolnišnice Sveta Katarina je prepoznala tudi Evropska Komisija saj je podelila njej in firmi Genos 17 milionov kun nepovratnih sredstev iz EU fondov za projekt razvoja novih diagnostičnih in terapevtskih postopkov pri bolnikih z bolečinami v križu, v katerem pa sodelujejo tudi znanstveniki iz Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Belgije in ZDA. Odobreni znesek s strani Evropske Komisije za realizacijo tega projekta je največji znesek, ki ga je s področja “Zdravje” (Health), Republika Hrvaška kdaj dobila. To je veliko priznanje, kakor za zdravstvene delavce tako tudi za ustanovitelja  bolnišnice.

fizikalna sv katarina

Ker je bolnišnica center izjemnosti za športno medicino, v zadnjih dveh letih obstoja bolnišnice se je tukaj zdravilo veliko vrhunskih hrvaških športnikov iz skoraj vseh športov. Bolnišnica je že zdaj uradna zdravstvena ustanova nekolikor velikih hrvaških športnih klubov: NK Hajduka, GNK Dinama, RNK Splita,  NK Slavena Belupo, NK Lokomotiva, NK Rijeka, NK Istra 1921, RK Podravka, KHL Medveščak, zdravniki te zdravstvene ustanove pa so vodje ali člani medicinskih timov Hrvatskog olimpijskog odbora, in številnih športnih zvez. Izjemno nam je pomembno partnerstvo in sodelovanje s Hrvatskim nogometnim savezom (Hrvaška nogometna zveza), saj smo med Svetovnim nogometnim prvenstvom v Brazilu postali uradna bolnišnica, ki bo skrbela za zdravje vseh njihovih članov kakor tudi drugih članov HNS-a.

Med zdravstvenimi delavci Bolnišnice Sveta Katarina je zaposlen tudi univerzitetni profesor in pet docentov, kmalu pa bodo vsi zdravniki imeli opravljen oz. končan podiplomski doktorski študij, kar je posebnost Specialne bolnišnice Sv. Katarina glede na katerokoli drugo zdravstveno institucijo. Razen zgoraj omenjenega, so zdravniki Specialne bolnišnice Sv. Katarina aktivno vključeni v več domačih in tujih projektov, od katerih navajamo projekt regeneracije hrustanca s pomočjo tkivnega inženiringa, ki je financiran s sredstvi Evropske komisije znotraj Sedmega okvirnega programa (FP7) ter hrvaški projekt uporabe genske terapije v ortopediji. Razen zdravnikov, bolnišnica Sveta Katarina ima še 30 zdravstvenih delavcev, od katerih so celo polovica (15) prvostopniki, 5 pa jih je v fazi pridobivanja tega poklica. Vsi zaposleni delavci so izabrani s strani najbolj strokovnih in najbolj kompetentnih kandidatov, ki so svoje izkušnje pridobili na prestižnih domačih in tujih klinikah in zdravstvenih ustanovah.

V bolnišnici Sv. Katarina se zdravijo pacienti iz ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Irske, Iraka, Slovenije, Avstrije, Avstralije, Libije, BiH, Srbije, Makedonije, Turčije, med njimi pa so bili Doris Pack, igralec hokeja Mathieu Carle, Ivica Olić, Ivica in Janica Kostelić, Niko Kranjčar, Blaženko Lacković, Ivano Balić, Marin Čilić, Blanka Vlašić, Mirko Filipović, Mario Mandžukić, Toni Cetinsky, Severina Vučković in številni drugi.