Naslov: Porodnišnica Brežice, Černelčeva cesta 15, 8250 Brežice

Tel: (07) 46 68 100

Fax: (07) 46 68 110

Spletna stran: http://www.sb-brezice.si/news/news_item.asp?NewsID=52

Kratek opis:

V eni od najmanjših porodnišnic v Sloveniji se vsako leto rodi okrog 500 otrok. Na ginekološko porodnem oddelku Splošne bolnišnice Brežice običajno rojevajo ženske iz štirih občin in sicer iz Kostanjevice na Krki, Brežic, Krškega in Sevnice. Prihajajo tudi ženske iz Bistrice ob Sotli, del nosečnic pa tudi iz Podčetrtka in Olimja. Carskih rezov je približno 17 odstotkov vseh porodov.

Zajema eno porodno sobo s tremi posteljami, ena izmed njih je novejša in ima veliko funkcij, ki ženski omogočajo, da lahko rojeva v različnih položajih. Postelja ima nastavljivo višino in naklon. Vgrajen ima poseben sistem, ki porodnico med popadki nežno masira v predelu hrbta in križa. Dejavnost zajema porodno sobo s tremi porodnimi posteljami in pripadajočo opremo. Ena izmed njih je novejša z več funkcij, ki ženski omogočajo, da lahko rojeva v različnih položajih.

Ima nastavljivo višino in naklon ter vgrajen poseben sistem, ki porodnico med popadki nežno masira v predelu hrbta in križa. Porodniški oddelek obsega še eno štiriposteljno sobo za patološko nosečnost, dve širiposteljni sobi za otročnice in eno štiriposteljno sobo za otročnice po carskem rezu. Leta 2011 smo pridobili tudi certifikat NPP – Novorojenčkom prijazna porodnišnica.
Način poroda v Brežicah je klasičen, porodnica se lahko, če se počuti dobro, sprehaja in tako predihava popadke. Porodna soba je opremljena z vsem, kar je potrebno za varen in uspešen porod.

Za lajšanje porodnih bolečin si porodnica lahko izbere brezplačno epiduralno anestezijo, ki pa je na voljo le po dogovoru. Zaradi medicinskih razlogov vnaprej dogovorjen carski rez opravijo v spinalni analgeziji, če si  porodnica to želi.
Očetje so pri porodu zaželjeni; to jih izkoristi približno 80 odstotkov. Očetom prisotnosti pri porodu ni potrebno plačati, niti za to ne potrebujejo opravljene materinske šole, čeprav je to zaželjeno.

Sobe, v katerih bivajo mamice z novorojenčki, so troposteljne. Novorojenček je lahko ves čas z mamico, če pa je preutrujena, lahko čez noč nanj popazijo sestre. Na oddelku za ginekologijo in porodništvo imajo zagotovljeno 24-urno pediatrično službo, tako da je poskrbljeno tudi za novorojenčke, ki imajo morda težave.

Tudi v brežiški porodnišnici pri mladih mamicah spodbujajo dojenje. Za to imajo usposobljeni dve medicinski sestri, ki izvajata podporo dojenja. Novorojenčka takoj po rojstvu položijo mamici na prsi. Če se otrok in mamica dobro počutita, gresta lahko po treh oz. štirih dneh domov, mamice, ki rodijo že drugega ali tretjega otroka, pa gredo lahko domov po treh dneh. Odpust po carskem rezu je  5 – 6 dni, odvisno od počutja porodnice.
Celotno osebje ginekološko porodnega oddelka brežiške porodnišnice se trudi, da se v času bivanja pri njih dobro počuti vsaka mlada družinica.
V porodnišnici Brežice je prav tako možno obiskovati Šolo za starše, ki jo izvajajo naši za to usposobljeni zaposleni.