Naslov: Lambrechtov dom Slovenske Konjice , Šolska ulica 4, 3210 Slovenske Konjice

Tel: (03)  757 42 00

Fax: (03)  757 41 10

Spletna stran: www.lambrechtov-dom.si

Kratka predstavitev:

Že 150 let je minilo od ideje, ki se je porodila Konjičanu Franzu Lambrechtu, da bi dal zgraditi v rodnih Konjicah ustanovo, namenjeno revnim, bolnim, slabotnim in tistim, ki nimajo primernega domačega okolja. Lambrechtova ideja je postala resničnost leta 1871, ko je ustanova že sprejela prvih 20 stanovalcev. Poimenovali so jo Lambrechtov dom. Do danes se je z razvojem precej spremenila njegova zunanja podoba in organizacijska struktura. Lambrechtov dom je sicer še vedno najstarejši dom na Slovenskem, vendar po kvaliteti dela in načinu delovanja sodi v sam vrh institucionalnih ustanov.

slovenske konjice 2

Dom je bil prenovljen leta 2009 in se nahaja v Slovenskih Konjicah, poimenovanih tudi mesto cvetja in vina. Zgradba je umeščenana rob mesta, ob vznožje Konjiške gore. V bližini stoji cerkev, katere zavetnik je Sveti Jurij, po legendi znan kot pogumen mladenič, ki je premagal hudobnegazmaja. Zunanjost doma je pisana in mavričnih barv ter se prepleta z otroško živahnostjo, ki prihaja iz sosednje osnovne šole. Ravno tkanje vezi med radoživimi otroci in izkušnjami starejših v domu, daje odličen rezultat medgeneracijskemu povezovanju in druženju.

 

Svoje znanje si v bližnji Gimnaziji pridobivajo dijaki, športniki in rekreativci pa vestno obiskujejo Športno dvorano, kjer si nabirajo športnih moči. Le nekaj metrov od Lambrechtovega doma je park ob katerem se nahajata še dva konjiška vrtca ter Varstveno delovni center. Obiskovalci Slovenskih Konjic si imajo možnost ogledati še prenovljeno mestno jedro, katerega začetki segajo 870 let nazaj v preteklost. Severni del stavbe Lambrechtovega doma ponuja pogled na vinorodni okoliš Škalc, kjer se nahajajo vinogradi in najsodobnejša vinska klet v Evropi. Vse našteto daje našemu domu življenje z dodano vrednostjo.

Dom je v grobem razdeljen na stanovanjski in negovalni del. Sobe so standardne eno in dvoposteljne ter nudijo udobno bivanje 160 stanovalcem. Vsem je na voljo strokovno izobražen kader, ki svoje delo opravlja vestno, predvsem pa humano in etično ter individualno naravnano.

slovenske konjice 1

Poleg institucionalnih kapacitet pa s storitvijo pomoči družini na domu nudimo zdravstveno nego našim občankam in občanom. Gre za osebe, ki bivajo v domačem okolju, vendar zaradi starosti in bolezni niso zmožne same poskrbeti zase. Zaradi moderne zasnove Lambrechtovega doma imamo na razpolago tudi prostore za dnevno varstvo oseb. K nam imajo možnost priti ljudje, ki si želijo preživeti dan v druženju z vrstniki.

slovenske konjice

Zanimivosti:

– Ustanovitelj: Franc Lambrecht, po rodu Konjičan
– Prvi stanovalci so bili vseljeni leta 1871
– Na voljo je 160 kapacitet
– Zavod deluje pod okriljem države, torej je javni zavod
– Poleg nastanitve nudimo še: lastno knjižnico, kavarno, teraso, sadovnjak,…
– Aktivnosti: pogovorne skupine, pevski zbor, kratkočasne delavnice, tombola, …
– Za zunanje uporabnike nudimo tople malice in kosila