Naslov: Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, Rakeževa ulica 8, 3240 Šmarje pri Jelšah

Tel: (03) 81 71 460 , (03) 81 71 400

Fax: (03) 81 71 420

Spletna stran: www.dusmarje.si

Kratka predstavitev:

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah je javni socialno varstveni zavod.

V mesecu decembru 2011, bomo ugasnili svečko za izpolnjeni 35. rojstni dan. Stanovalci in delavci smo hvaležni takratni upravi doma ter Skupščinama občin Šmarje pri Jelšah in Šentjur, ki so leta 1974 podprli novogradnjo na tej lokaciji in jo financirali.
Dom je umeščen v neposredno bližino vseh vitalnih delov kraja kot so pošta, banka, zdravstveni dom, lekarna, sakralni objekt, železniško in avtobusno postajališče, kulturni dom, knjižnica, trgovine.

du šmarje 3

Dom leži ob vznožju sv. Barbare in sv. Roka, obdan z zelenimi površinami, a hkrati odmaknjen od prometa in hrupa. Prijetno zavetje ter bivanje nudi 197 stanovalcem in ima možnost sprejema v dnevno varstvo 10-15 oseb. Vsi zaposleni imajo urejeno delovno okolje.

Stanovalci lahko izbirajo želeno namestitev v:
34 – enoposteljnih sobah
41 – dvoposteljnih sobah
tri ali več posteljne sobe
in enim apartmajem z lastno kopalnico, oziroma souporabo kopalnice.
Zdravstvene storitve in storitve oskrbe nudi 93 zaposlenih, skladno s predpisano kadrovsko zakonodajo.

du šmarje

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah nudi varnost starejšim osebam vse od leta 1976.

Leta neizmerno hitro tečejo, bolj ko želimo upočasnitve, hitreje sonce zahaja.
A vendar nam ostaja izkupiček lepih in manj lepih izkušenj, spominov, dogodkov. Vsak po svoje sprejema leta, a v starosti, kljub vsej modrosti posameznika, povzroči fizična osiromašenost upad volje z mislijo, da je vsega konec, da se življenje zaključuje.
Izkušnje zaposlenih v domu kažejo, da velikokrat temu ni tako. Za mnoge se »življenje« nadaljuje po prihodu v dom, ko postane stanovalec/ka Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

du šmarje 2
Srečajo se sošolci, prijatelji in sosedje iz mladosti, vedno znova pa se rojevajo nova prijateljstva, ki naredijo življenje lepše.
V starosti se ljudem porajajo misli o tem, kaj vse so v življenju zamudili, kaj vse bi še lahko postorili, koga bi še radi srečali in obiskali, pa je žal zmanjkalo časa. V domu smo obkroženi z ljudmi, s katerimi lahko delimo vse te občutke in dan za dnem odkrivamo nekaj novega.
Ponujeno imamo priložnost, da vse to storimo še pravi čas. Premislimo o izkupičku svojih let že danes, da še v dobri psihofizični kondiciji razmislimo, kako se želimo postarati in biti aktivni do zadnjega. Kaj potrebujemo, katere napotke, znanje ali drugo pomoč nam bo prišla prav, da bomo čim dlje ostali v svojem okolju.
Ko pa bomo postali stanovalec/ka Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, si upam trditi, da bomo v naši sredini življenje obogatili s prijaznim pristopom, naravnanim na potrebe posameznika. Zaposlenim pa dali priložnost, da se bogatimo z vašo modrostjo in izkušenostjo.

Naša spletna stran omogoča, da lahko kaj hitro ocenite okolje in pogoje, kjer boste svoje izkušnje in aktivnosti prepletali z vsemi razpoložljivimi vsebinami po lastni želji, v skladu z vašimi zmožnostmi.

du šmarje1

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah stanovalcem nudimo raznovrstne vsakodnevne aktivnosti, kot so:
– Skupno petje s harmonikarjem
– Miselne igre – ohranjanje kognitivnih funkcij
– Skupinska telovadba
– Okupacijska delovna terapija – ročna dela
– Aktivnosti v stanovanjskih skupinah
– Druženje v skupinah za samopomoč
– Izposoja knjig v domski knjižnici
– Izposoja dnevnega časopisja
– Sodelovanje v pevskem zboru
– Literarno ustvarjanje in sodelovanje pri domskem glasilu
– Sodelovanje pri sestavi jedilnika
– Možnost duhovne oskrbe – molitvene ure
– Bralne ure v sodelovanju s Knjižnico Šmarje
– Vrtičkarstvo