Naslov: Dom starejših občanov Šentjur, Svetinova ulica 1, 3230 Šentjur pri Celju

Tel: (03) 74 61 700

Fax: (03) 74 61 819

Spletna stran: http://www.dom-starejsih-sentjur.si

Kratek opis:

Dom starejših Šentjur je javni socialno varstveni zavod, deluje od leta 1999. Stanovalcem nudimo kakovostno socialno oskrbo, nastanitev, prehrano, zdravstveno varstvo in zdravstveno nego, fizioterapijo, vključevanje v aktivnosti delovne terapije, funkcionalne terapije in ostale aktivnosti. Ponujamo možnost nastanitve v enoposteljne, dvoposteljne in triposteljne sobe, z možnostjo uporabe lastnih sanitarij in balkona ali terase, posebna ponudba v domu pa je možnost nastanitve v oskrbovana stanovanja, ki so v regiji najcenejša. Kapaciteta doma je 167 mest, razpolagamo pa z 39-timi enoposteljnimi sobami, 34-timi dvoposteljnimi sobami in 20-timi triposteljnimi sobami.

Čas, v katerem živimo, pa od nas terja še več, zato se trudimo, da pri izvajanju storitev poleg omenjenih nudimo možnost izbire različnih aktivnosti, ki so pisane na kožo našim uporabnikom, zato jih sproti dopolnjujemo. Izvajamo redno dnevno telovadbo in razgibavanje, delovno terapijo, aktivnosti za krepitev in ohranjanje spominskih sposobnosti, stanovalci imajo možnost vključitve v pevski zbor stanovalcev, skupine starih za samopomoč, bralni klub, možnost uporabe domske knjižnice, pedikuro, frizerstvo, masaže….

V življenje v domu aktivno vključujemo svojce stanovalcev z organiziranjem skupnih prireditev, izvajamo redne sestanke, najbolj obiskana pa je vsakoletna jesenska prireditev Sonce v jeseni, ki jo pripravimo v sklopu mednarodnega dneva starejših konec septembra ali v začetku oktobra.

Aktivni del vsakdanjega življenja so prostovoljci, ki v hišo med stanovalce prihajajo skozi vse leto, tako mlajši kot tudi starejši.

Ker smo vpeti v lepo okolje in naravo, okolica našega doma nudi tudi možnosti za krajše in daljše sprehode, bodisi v sam Šentjur ali na okoliške vzpetine, naša nova pridobitev pa je  Kneippov park, ki je namenjen tudi zunanjim uporabnikom in ponuja dodatne terapevtske metode, kot so: gibanje, fitoterapijo, hidroterapijo in čebričenje.

Redno nas obiskujejo tudi člani Športnega kinološkega društva Celeia Celje, ki s svojimi kosmatimi prijatelji (skupina Kosmati smrčki) terapevtsko delujejo na področju odpravljanja zdravstvenih in psihičnih težav, nudijo oporo, poskrbijo za smeh in sprehod v obojestransko korist, tako štirinožnih prijateljev kot stanovalcev.

Paleto ponudb smo od lanskega leta dalje zaradi nenehnega prilagajanja potrebam starostnikov dopolnili z možnostjo dnevnega varstva, ki ga izvajamo od ponedeljka do petka, dneve in ure, ko so v domu, lahko uporabniki in njihovi svojci določajo sami sproti, na ta način se morda tudi lažje privadijo na domsko življenje v celoti oz za stalno.

V letošnjem letu smo zagotovili tudi dodatne kapacitete za tiste, ki bi želeli zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov v domu ostati krajši čas – ponujamo tudi začasne, kratkotrajne namestitve, ki se po vsebini ne razlikujejo od stalne nastanitve, so le časovno omejeni. Na tak način se lahko svojci razbremenijo in odpočijejo, ta čas pa za starostnika poskrbi strokovno usposobljen kader v našem domu.

V letošnjem letu je bila  zaključena pomembna prenova skupnih prostorov na dveh enotah ter na novo pridobljena domska kavarna.

Po končani obnovi smo postali drugačni od drugih domov zaradi uvajanju koncepta gospodinjskih skupin, ki  omogočajo stanovalcem ustreznejše doživljanje skupnosti oz. druženja v skupinski kuhinji, ki je srce gospodinjske skupine. Ritem in način življenja v gospodinjskih skupinah je enak tistemu, ki ga stanovalci, med katerimi so tudi osebe z demenco, poznajo od doma, kar pomeni, da se prilagaja posameznikovim izkušnjam, navadam, potrebam in željam. V gospodinjski skupini se vse odvija spontano, z možnostjo čim večjega vključevanja in spodbujanja stanovalcev k vsem dogajanjem – kuhanju, pripravljanju pogrinjkov, pomivanju posode, pometanju…, ves čas poteka komunikacija med zaposlenimi in stanovalci, kar omogoča aktivno sooblikovanja dnevnega ritma in upošteva bistvene značilnosti posameznikovih življenjskih zgodb.  Sestavni del prostora pa so tudi počivalni kotički s kamini.
Ta koncept je novost in še  posebej primeren za stanovalce, obolele za demenco in ga kot takega tudi uvajamo.

V našem domu potekajo tudi redna izobraževanja na temo razumevanja bolezni demence, prepoznavanja te bolezni, o ustreznih načinih komunikacije, pristopih, nudenju pomoči in podpore svojcem obolelih z demenco in tudi drugim zainteresiranim. Te aktivnosti potekajo pod okriljem Spominčice Šentjur, Društva zahodno-štajerske pokrajine za pomoč pri demenci, ki ima svoj sedež v domu.

Naša domska kuhinja slovi po domači in okusni hrani, na našem jedilniku stanovalci lahko najdejo preproste jedi iz njihove preteklosti, pripravljene na njihovo pobudo, do zahtevnejših jedi. Pripravljamo tudi sladice za zunanje uporabnike, posebej slovi naša orehova potica, kar nekaj uporabnikov iz neposredne okolice redno prihaja po obroke zase ali za svojce.

Ker se zavedamo, da je zaključek življenja najbolj intimna izkušnja posameznika in hkrati neizbežna izkušnja, smo načrtno pristopili tudi k uvedbi paliativne oskrbe – blažilne oskrbe neozdravljivo bolnih in umirajočih. Smo prvi dom v regiji, ki je s pomočjo vodilne strokovnjakinje s področja paliativne oskrbe v Sloveniji (dr. Urške Lunder) na organiziran, ustrezen in rahločuten način aktivno pristopil tudi k reševanju te tematike.

Dom starejših Šentjur je mozaik medgeneracijskega druženja, predvsem pa seveda kvalitetnega preživljanja starosti. Naš trud je usmerjen v dobrobit vsakega posameznika, hkrati pa tudi v kvalitetno združevanje poklicnega in zasebnega življenja – se pravi, da tudi zaposlenim zagotavljamo prijazno delovno okolje – prejeli smo že osnovni certifikat Družini prijazno podjetje.

Obiščete lahko tudi našo spletno stran, kjer boste našli vse vrste potrebnih informacij, pa tudi veliko fotografij v rubriki Utrinki, prebrali boste lahko tudi naš domski časopis Brazde in brvi, ki ga ustvarjamo vsi skupaj: stanovalci, zaposleni in svojci stanovalcev, tudi kakšno gostujoče pero.