Naslov: Zavod sv. Martina,  Srednja vas v Bohinju 33 4267 Srednja vas pri Bohinju

Tel: 031 847 530

Kratek opis:

»Včasih tudi sanje postanejo resničnost in ta dom je dokaz za to,« je ob odprtju doma za starejše v Srednji vasi vzneseno dejal tamkajšnji župnik Ivan Jagodic. Ideja o gradnji doma je dozorela pred štirimi leti. »Na zboru krajanov s predstavniki občine, zdravstvenega doma in Doma dr. Janka Benedika Radovljica smo se odločili, da bomo zgradili dom, ki bo zrcalo domačega ognjišča. Ta odločitev je bila precej drzna.« Kot se je izkazalo, pa ne neuresničljiva.

Pred dvema letoma so položili temeljni kamen, gradnjo pa so začeli januarja letos, tako da so dela končali v manj kot letu dni. Dom sestavljajo tri klasično zidane hiše, ki so povezane v eno bivalno celoto. V njem je 22 enoposteljnih in 21 enoposteljnih sob, nekatere imajo tudi balkon. Prednost pri sprejemu v dom bodo imeli starostniki s stalnim bivališčem v občini Bohinj.

Bohinjski župan Franc Kramar je odprtje doma pospremil z besedami, da to predstavlja najpomembnejšo pridobitev v njihovi občini. »Tudi z vidika delovnih mest, saj bo tu našlo zaposlitev trideset domačinov.« Zato je bila nedelja po njegovem za Bohinj izjemen dan. Ob tem je navedel podatek, da v njihovi občini delež starejših nad 65 let znaša že blizu dvajset odstotkov.

»Želimo, da bi ta dom v prihodnje postal center starejših občanov.« Po mnenju direktorja direktorata za invalide pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Cveta Uršiča pa novi dom predstavlja primer dobre prakse, kakšni naj bodo domovi za starejše. »Majhen, da se počutiš kot doma, a obenem vpet v okolje.« Postregel je še s podatkom, da je ta čas v Sloveniji okrog devetdeset domov za starejše, približno tretjina je zasebnih s koncesijo.

Med temi je tudi pet domov, ki so jih financirale župnije oziroma Karitas, je razložil ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran, ki je blagoslovil novi dom v Srednji vasi. Cerkev zdaj nekaj časa ne bo financirala novih domov, je še pojasnil. »Dali smo namreč moratorij, saj je njihovo vzdrževanje za župnije, ki nimajo stalnih prihodkov, finančno velik zalogaj.« Poleg tega, je še dodal, bo treba zdaj kaj narediti še za šolstvo.

Vir:  Gorenjski glas

dom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinj-2

dom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinjdom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinj-2dom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinj-3dom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinj-4dom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinj-5dom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinj-6dom-starejsih-obcanov-bohinj-dso-bohinj-7